TERVIS & TOITUMINEToitumineUudised

Kui palju süüa pärast õhtust treeningut?

2 minutit lugemist

Paljudel kerkivad kindlasti tihti küsimused, mis on seotud just hilisõhtuse treeningujärgse söömisega. Kas hilja õhtul pärast trenni üldse võib süüa? Kui jah, siis milline söök oleks kõige tervislikum?

Jah, pärast treeningut tohib süüa. Ja peabki sööma. Keha on treeningust kurnatud ja söömine on taastumiseks hädavajalik. Kui pärast trenni mitte süüa, siis halveneb keha võime taastuda ning iga järgnev harjutuskord läheb eelmisest raskemaks. Seda olukorda keegi tekitada ju ei taha.

Ja süüa tuleks ikka selline eine, mis sisaldab kvaliteetset kombinatsiooni valkudest, rasvadest ja süsivesikutest. Järgnevalt pakume menüü, mis sisaldab neid kõiki tervislikus vahekorras.

NÄIDISMENÜÜ

Mehe päevane kogukaloraaž on ~2500 kcal. Naise päevane kaloraaž ~1700 kcal.

HOMMIKUSÖÖK

Banaani-kaera pannkoogid

NAISELE

Vaja läheb:

3 muna (M suurus)
115 g banaani (kooreta), 1,2 tk
20 g täistera kaerahelbeid, 2 spl
7 g oliiviõli, 2,3 tl
Maitseks sool (meresool või värviline)

MEHELE

Vaja läheb:

4 muna (M suurus)
165 g banaani (kooreta), 1,7 tk
30 g täistera kaerahelbeid, 3 spl
10 g oliiviõli, 3,3 tl
Maitseks sool (meresool või värviline)

VALMISTAMINE

Blenderda kõik koostisosad (välja arvatud õli) ühtlaseks massiks.
Mida küpsem banaan, seda magusamad tulevad pannkoogid.
Prae kuldpruuniks.

LÕUNASÖÖK

Vürtsikas läätsesupp (vegan)

NAISELE

Vaja läheb:
90 g läätsesid (sobivad kõik värvid), 270 g valmis
7 g oliiviõli, 2,3 tl
120 g tomatipastat (Tomatera), 12 spl
40 g porgandit
1 küüslauguküüs
pool sibulat
maitseks: puljong, sidrunimahl, pipar, tšillipipar (valikuline), petersell, sool (meresool või värviline), jahvatatud vürtsköömned

MEHELE

Vaja läheb:

135 g läätsesid (sobivad kõik värvid), 405 g valmis
10 g oliiviõli, 3,3 tl
180 g tomatipastat (Tomatera), 18 spl
60 g porgandit
1 küüslauguküüs
pool sibulat
maitseks: puljong, sidrunimahl, pipar, tšillipipar (valikuline), petersell, sool (meresool või värviline), jahvatatud vürtsköömned

VALMISTAMINE

Kuumuta potis tilgas õlis peeneks hakitud sibul, lisa peenestatud küüslauk, vürtsköömned, koriander ja tšilli. Sega läbi ja hauta minut.
Lisa tomatipüree, loputatud punased läätsed, riivitud porgand ja puljong ning keeda suppi tasasel tulel 30–45 minutit kuni läätsed on pehmed.
Maitsesta supp soola, pipra ja sidrunimahlaga.

ÕHTUSÖÖK

Lihtsad lihapallid bataadifriikatega

NAISELE

Vaja läheb:

115 g delikatesshakkliha (rasva 8 %), 85 g valmis
125 g bataati (maguskartulit)
5 g oliiviõli, 1,7 tl
pool muna (M suurus)
30 g maisi, 1,8 spl
pool sibulat

MEHELE

Vaja läheb:

165 g delikatesshakkliha (rasva 8 %), 125 g valmis
185 g bataati (maguskartulit)
7 g oliiviõli, 2,3 tl
pool muna (M suurus)
50 g maisi, 2,5 spl
pool sibulat

VALMISTAMINE

Tükelda bataat friikateks.
Maitsesta soolaga ja vala peale väike ja vala peale väike tilk õli.
Tükelda sibul.
Sega kokku hakkliha, tükeldatud sibul, muna ja konservmais.
Vormi mõnusad pätsid ja piserda peale ülejäänud õli.
Küpseta friikad ja lihapallid ahjus kuldpruuniks umbes 220 kraadi juures 15–20 minutit.

HILINE ÕHTUSÖÖK

Kohupiimavaht mandariinimoosiga

NAISELE

Vaja läheb:
50 g vahukoort (rasva 35 %), 5 spl
125 g maitsestamata kohupiima (rasva 0,5 %), 5 spl
160 g mandariini (kooreta)
15 g rosinaid
8 g mett, 1,3 tl
Maitseks: kaneeli

MEHELE

Vaja läheb:
75 g vahukoort (rasva 35 %), 7,5 spl
185 g maitsestamata kohupiima (rasva pool %), 7,4 spl
230 g mandariini (kooreta)
25 g rosinaid
12 g mett, 2 tl
Maitseks: kaneeli

VALMISTAMINE

Tõsta mandariiniviilud ja rosinad potti, lisa tilk vett.
Keeda moosiks
Maitsesta kaneeliga.
Vahusta vahukoor, kohupiim ning mesi.
Serveeri kohupiimavahtu mandariinimoosiga.
Raputa peale kaneeli

Retseptid: Heikki Mägi/Fitlap