SuusatamineTalisport

Murdmaasuusataja Aveli Uustalu nautis sel talvel koduseid suusaradu

1 minutit lugemist

Murdmaasuusataja Aveli Uustalu seab sihikindlalt eesmärke, mis peaksid teda viima maailma paremikule järjest lähemale. Sel talvel pakub Audentese spordigümnaasiumi Otepää filiaali õpilasele eriliselt rõõmu kodumaine lumi ning ta kutsub kõiki spordisõpru suusatamist nautima.

Aveli Uustalul on väga hea meel, et üle pika aja oli Eestis lumerohke talv. Ta sai treenida ja suusakilomeetreid koguda ilma koroonaviiruse ajal kuhugi reisimata. „Olen juba 2000 kilomeetrit suusatanud, eelmise hooaja lõpuks nii palju kilomeetreid ei kogunenud,” lausus 20-aastane Eesti U23 vanuseklassi koondise liige.

Suusatamine võimaldab tema sõnul nautida ilusat talveilma, eriti kui päike taevas särab. Pealegi paneb suusatamine peaaegu kõik lihased tööle. „Kes meist ei sooviks saada paremat füüsist?” küsis neiu.

Suusatamine on Aveli meelest parim vaba aja veetmise viis värskes õhus. Sportlikult võib aega veeta eri raskusastmega terviseradadel üle Eesti. „Lumeolusid saab minna nautima eri paikadesse, siis ei muutu suusatamine üksluiseks,” lisas ta.

„Avelit on kerge treenida”

Aveli puutus suusatamisega esimest korda kokku Ida-Virumaal Illuka põhikooli algklassi kehalise kasvatuse tundides. Ta oli klassikaaslastest pisut parem ja võeti võistlustele kaasa. Pärast Aveli edukat etteastet kutsus treener Vello Lilium teda suusatreeningule.

Samal ajal tegeles innukalt suusatamisega ka Ave Uustalu. Kuus aastat vanema õe eeskuju järgides suurenes ka Aveli spordihuvi. Kolmanda klassi tüdrukuna võttis ta Vello Liliumi kutse vastu ja alustas treenimist. Õe jälgedes oli hea käia. Siis seadis Aveli eesmärgi saada sõsarast paremaks, mõne aasta möödudes Ave talle enam vastu ei saanud.

Lugu Aveli Uustalust ilmus 2021. aasta veebruar-märtsi Jooksjas (nr 1,71).
Loe täispikka lugu Jooksja diginumbrist, mida saab tellida SIIT.